Seilfly


Seilfly er den ultimate sporten for alle eventyrere. Dette er en sport som krever at piloten skal utnytte de naturlige vindkreftene for å holde flyet glidene lengst mulig. Seilfly er en spennende, rimelig og inkluderende sport. Gliding i et seilfly kan nytes av mennesker i alle aldre, uansett fysiske evner og bakgrunner. Det kan være så spennende og utfordrende som man selv ønsker at det skal være, da det er mange forskjellige aspekter til sporten. Ingen to glideturer er de samme og piloten jobber kontinuerlig for å gjøre det meste ut av det vinden og forholdene tillater. Seilfly kommer med og uten motor. Fly med motor har selvsagt sine fordeler da man ikke trenger hjelp for å ta av og man har en ekstra sikkerhet.

Hva er gliding?

Gliding involverer å bruke et fly uten motor, eller avslått motor. Det finnes som sagt fly med motor, men disse brukes bare for å komme seg av bakken. Etter det er det pilotens jobb å bruke vinden på samme måte som en fugl vil gjøre. Ved å bruke usynlige luftstrømmene, kjent som “heiser”, kan man sveve til store høyder og reise lange avstander med gjennomsnittlige hastigheter på over 160 kilometer i timen. En typisk langdistansetur vil være på rundt 300 km, men glideturer på over 1.000 km og høyder på over 30.000 fot kan oppnås under optimale forhold.

Hva koster seilflyvning?

Gliding er en relativ rimelig hobby. Det er flere klubber i Norge hvor du kan leie fly for rundt 1.200 kroner timen. Ved de fleste klubber kan du i tillegg til flyleie forvente å betale rundt 300 kroner for trekkfly. Om du finner en klubb som tilbyr seilfly med “vinsjavgang” kan du regne med at vinsjen er inkludert i prisen for å leie fly. Før du kan begi deg ut på tur må du selvsagt ha en viss opplæring. Om du har alle papirene i orden kan du forvente å betale fra ingenting til 300 kroner for et kurs som varer i 2-4 timer. Om gliding er noe du vurderer som en langvarig hobby, er det beste du kan gjøre å melde deg inn i din lokal flyklubb. Medlemskap varierer i pris, men i Norge ligger et årsmedlemskap gjerne rundt 5-700 kroner. De aller fleste klubber har også egne medlemskap for juniormedlemmer.

Blir du som mange av oss blir, hektet på gliding, kan det være lurt å vurdere å gå til innkjøp av sitt eget seilfly. Fly som dette kommer i en rekke ulike typer og størrelser. Avhengig av bruksområde kan du forvente å betale fra 20.000 til 80.000 for et fly. Flere av dem er enkle å montere og demontere, så om lagringsplass er en utfordring kan man lett finne fly som får plass i en liten overbygd henger. Flere klubber tilbyr også lagringsplass, men man må beregne en ekstra kostnad da det sjeldent er en del av medlemskontingenten.

Når kan du glide?

Man kan ha glede av seilfly hele året, men det er stort sett en sport for vår, sommer og tidlig høst. Gjennom disse månedene har vi langt mer varme luftstrømmer som sørger for at glideturene blir langt lengre. Det er mye arbeid å få et seilfly klart til flyging og det innebærer en del kostnader, så det er ofte ikke verdt det for en flytur som i verste fall bare varer noen minutter.

I hovedsak er de optimale værforholdene for gliding blå himmel uten for kraftig vind. På generelt grunnlag kan man si at det i Norge er fra mai til september som er de optimale månedene for gliding. Det eneste som setter en stopper for en flott glidetur er vedvarende regn, lave skyer og vindkast over 50 km i timen.