Motorfly


For mange er det å kunne ta til skyene i sitt eget fly den ultimate drømmen. Vi mennesker har alltid vært fascinert av flyvning og helt siden Wright-brødrene lyktes med sine halsbrekkende eksperimenter, har vi tatt til skyene i utallige typer maskiner. I Norge har det etter krigen vokst frem et stort flymiljø og i dag er flyklubber å finne over hele landet. De aller fleste av oss kan bare drømme om å fly de virkelig store maskinene. Så fremt man ikke er så heldig at man er pilot av yrke, må man gjerne klare seg med langt mer edruelige maskiner. Det trenger dog ikke sette en demper på gleden over å fly. I dag er det en lang rekke motorfly å velge mellom for oss hobbypiloter og det er ikke spesielt krevende å bestå de riktige kursene som gir en et gyldig flysertifikat. For alle som er interessert i ta til skyene på egenhånd, finnes det er rekke ulike fly, med en lang rekke bruksområder. Fly som klassifiseres som små motorfly, faller alle inn under klassen fly med brutto maksimal startvekt på 12.500 kilo. Innen denne klassen finner man fly som kan benyttes til passasjer- og godstransport, sightseeing, fotografering og andre lignende roller, samt personlig bruk.

Eksempler på lette motorfly:

Mulighetene er mange og skal man gå til innkjøp av eget fly, har man like mange valgmuligheter for transport i skyene som man har på veiene. Selv om valgmulighetene er enorme, er det enkelte flytyper som er mer populære enn andre, i alle fall i Norge.

Cessna

Cessna 120, 140 og 140A er alle enmotors, to-seters motorfly utstyrt med konvensjonelt landingsutstyr. Flytypen, som først ble produsert i 1946 umiddelbart etter slutten av andre verdenskrig, ble en enorm suksess og selv i dag er disse flyene en favoritt blant piloter over hele verden. Produksjonen endte i 1952 og ble etterfulgt av Cessna 150, en lignende toseters maskin som ble introduserte med trehjuls landingsutstyr. Disse flyene er utrolig driftsikre og relativt rimelige i innkjøp. En maskin med under 75.000 timer kan kjøpes for rundt 150.000 kroner.

Piper Aircraft

Piper er en amerikansk flyprodusent som siden oppstarten i 1927 har spesialisert seg på små motorfly for de fleste bruksområder. Som produsent står Piper i dag bak hele 160 ulike sertifiserte flymodeller og har til dags dato levert over 189.000 fly verden over. Piper-flyene er kjent for deres ekstremt driftssikre wankelmotor, som gjerne gjør over 100.000 timer før den må ha service. I Norge er det spesielt modellen Piper 166 Baracc som er å finne mange av. Flyet kan utstyres med opp til 6 seter og benyttes til både transport og fallskjermhopping.

Cirrus Aircraft Corporation

Cirrus Aircraft er en flyprodusent som ble grunnlagt i 1984 av Alan og Dale Klapmeier. Selv om utvalget av ulike modeller er lite, har selskapet tatt betydelige markedsandeler de siste 15 årene takket være deres brukervennlighet. Deres XV-30 modell er en av de aller mest anvendelige flytypene i denne klassen i dag. Med opp til 9 seter og en banebrytende stempeldrevet motor har Cirrus sakte men sikkert tatt inn på gamle storheter som Cessna. Siden 2015 har Cirrus vært verdens største produsent av fly med stempeldrevet motor.

Leie av små motorfly

Det å skulle gå til innkjøp av et eget fly innebærer betydelig kostnader både når det gjelder selve kjøpet, vedlikehold og lagring. Heldigvis finner man i dag flyklubber over hele landet som tilbyr utleie av mindre motorfly. Prisene varierer mye ut fra type fly og antall timer man trenger flyet. Så fremt man har alle papirer i orden kan man leie et to-seters fly for rundt 2.000 kroner timen uten pilot. I tillegg kommer selvsagt drivstoff og eventuelle utgifter for landing ved ulike flyplasser.